23
Eyl 2024
ITUNLP Dünyanın en etkili bilim insanları listesinde

Koordinatörümüz Prof. Dr. Gülşen Eryiğit, Elsevier ve Stanford Üniversitesi işbirliğiyle yıllık olarak açıklanan "Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları 2023" listesinde "Kariyer Boyu Etki" kategorisinde yer aldı. Böylece İTÜ’nün en genç bölümleri arasında yer alan Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği’nden bir bilim insanı ilk kez Elsevier’in yayımladığı en etkili bilim insanları listesine girme başarısı gösterdi.

En etkili bilim insanları listesinde yer almasında etkili olan yayınlarının tamamının Türkçe doğal dil işleme konusuyla ilgili olmasının altını çizen Prof. Dr. Eryiğit, şunları söyledi:

 “Üretken yapay zeka ve büyük dil modelleri günümüzde yapay zeka alanının en can alıcı konusu ve dünyada bütün büyük yapay zeka firmaları bu konu üzerinde araştırma yapıyor. Maalesef ki araştırmaların büyük yoğunluğu İngilizce ve Çince gibi diller üzerinde başlıyor. Bu bağlamda ülkemizde Türkçe üzerine yapılan çalışmaların önemi büyük.”

“Türkçe karmaşık ve zengin sözcük yapısıyla çok güzel bir örnek”

Bilgisayar bilimi terminolojisinde insan dilleri, programlama dillerinden ayrılarak “doğal diller” olarak adlandırılıyor. Doğal dil işleme çalışmaları konuşma ve yazıyı analiz etme ve anlamlandırmaya dayanıyor.

İTÜ’de yapılan doğal dil işleme çalışmaları şu konu başlıklarında öne çıkıyor: Finansal belgelerin otomatik işlenmesi, Türkçe dil öğrenimi, Türkçe büyük dil modelleri, sanal asistanlar, kitle kaynak kullanımı, Türkçe dil kaynaklarının oluşturulması ve Türkçe dil işleyiciler. İTÜ Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölümündeki bu çalışmalar aynı zamanda bu alanda dışa bağımlılığı azaltacak teknolojilerin gelişiminde de öncü bir rol üstlenmeyi hedefliyor.

Prof. Dr. Gülşen Eryiğit, “Türkçe kendisi gibi sözcük yapısı karmaşık ve çok zengin tüm diğer dillere  çok güzel bir örnek teşkil ediyor ve bu sayede bu alanda İTÜ’de başlatılan çalışmalar tüm dünyaya referans olmakta” diyerek Türkçe doğal dil işleme çalışmalarının yalnızca Türkçe konuşulan ülkelerle sınırlı kalmayan tüm dünyadan yoğun ilgi görmesinin ardındaki nedeni açıkladı.

Öğretim üyemiz, Türkçe doğal dil işleme üzerine çalışmaya karar verdiğinde Türkçeye odaklanan böylesi bir yapay zeka araştırma alanının çok popüler olmadığını ancak kısa süre içinde dünyadan gelen yoğun bilimsel ilginin ve İTÜ Doğal Dil İşleme Grubu üyeleriyle birlikte bilimsel literatüre katkı sunmanın büyük mutluluk verici olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Gülşen Eryiğit kimdir?

Prof. Dr. Gülşen Eryiğit, Türkiye'de Doğal Dil İşleme (DDİ) alanında en çok atıf alan araştırmacıdır. Aktif olarak, DDİ’nin dünyada üst organizasyonu olan ACL RR (Association of Computational Linguistics)'de kıdemli eylem editörü, İstanbul Teknik Üniversitesi Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölüm başkanı, İTÜ Doğal Dil İşleme Grubu koordinatörü ve İTÜ TÖMER direktörü olarak görev yapmaktadır.

Kaynak: https://haberler.itu.edu.tr/haberdetay/2024/09/24/itu-dogal-dil-isleme-calismalarinda-lider